Hopp til hovedinnhold

Den store journalistprisen til E24!

Årets vinner ble kåret under åpningen av Mediedagene torsdag 2. mai. 

Skjermbilde 2024 05 02 kl 10 07 01

Den store journalistprisen 2024 går til E24-journalistene Jonatan Ree Nolet, Balder Haarklou Jensen, Jørgen Indrøy Strømsnes, Nora Rydne, Gustav Johan Lindbäck, Ragnhild Vartdal, Hans Jørgen Ro, Pål Solheimsnes, Erik Tangen og Eiliv Frich Flydal.

Journalistene vinner prisen for prosjektet «Aksjeskandalene i norsk politikk».

I nominasjonen het det:

«Noen ganger blir journalistiske festtaler til virkelighet. Denne historien begynner med noen sommervikarer som tok i bruk det enkleste og beste journalistiske verktøyet vi har: Å stille enkle spørsmål om ting man lurer på.

Dette kombinert med egenskapene nysgjerrighet, mot og utholdenhet førte til at en relativt liten redaksjon i Norge avslørte politiske skandaler i et tempo som fikk resten av pressenorge til å fremstå som statister.

To statsråder gikk av etter E24s avsløringer, og Høyre-leder Erna Solbergs habilitet ble filleristet som en følge av at redaksjonen avdekket at hennes mann Sindre Finnes foretok 3300 handler med verdipapirer mens hun var statsminister.

Sommervikarenes teft og nysgjerrighet var startskuddet til det som endte med den største oppvasken i norsk politikk i moderne tid.

Det hele startet med dette spørsmålet:

«Er det ikke rart at reglene for å eie aksjer er strengere for sommervikarer i E24 enn for politikerne på Stortinget?».

Svaret sier seg selv, og mens resten av landet tok sommerferie begynte E24 arbeidet med å finne ut av følgende:

Hvilke politikere har aksjer, og hvilke aksjer eier de?
Hvilke regler må politikerne på Stortinget og i regjeringen følge, hvis de eier eller handler aksjer?

Og resten er en journalistisk festtale:

Gjennom sitt grundige arbeid avslørte E24 hvordan flere av de mektigste folkevalgte har bindinger til selskaper som påvirkes av beslutninger de selv er med på å fatte.

Artiklene har ført til en omfattende habilitets-gransking på Stortinget og ført til innstramminger i statsråders mulighet til å eie og handle med aksjer.»

Om Den store journalistprisen:

Den store journalistprisen skal oppmuntre til høy kvalitet i mediene og hedre den aller beste journalistikken. Prisen kan tildeles journalister/redaktører for publisering i lokalmedier, nisjemedier og nasjonale medier.

Den store journalistprisen er på 100 000 kroner, og deles ut av Norsk Presseforbund. Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, NRK og TV 2.

Årets jury:

Eivind Ljøstad, Norsk Redaktørforening

Helle Aarnes, Norsk Journalistlag

Katrine Strøm, Mediebedriftenes Landsforening

Anne Hafstad, Fagpressen

Lars Kristiansen, NRK

Bent Skjærstad, TV 2

Prisen ble delt ut under åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen 2. mai.

Se fullstendig oversikt over prisvinnerne her