Hopp til hovedinnhold

Sjur Holsens minnepris

Sjur Holsens minnepris skal stimulere til et kunnskapsbasert, mangfoldig og opplyst ordskifte. Årets vinner blir kåret under åpningen av Nordiske Mediedager 10. mai.

Skjermbilde 2023 04 03 kl 14 46 25

Prisen skal hedre Sjur Holsens virke som journalist, redaktør og forfatter. Målet er å motivere flere mennesker med ulike perspektiver og erfaringer til å delta i samfunnsdebatten i Holsens ånd.

Prisen gis til en person som foregående år har bemerket seg med særpregede og substansielle bidrag. Det stilles ingen krav til form, men kandidatenes formidling skal være av høy kvalitet og ha samtidig potensial for videre utvikling.

Premien er et reisestipend på 100.000 kroner.

— Norge trenger flere stemmer i Sjurs tradisjon

Holsen var kommentator og politisk redaktør i Bergens Tidende fra 2007 og frem til han døde av kreft i oktober 2013. Han vant flere priser for sin journalistikk, og ble hedret med Christieprisen post mortem i 2014.

— Sjur kombinerte tung kunnskap med lett humor. Spissformuleringene gikk hånd i hånd med nyansene. Sjur så ingen motsetning mellom sin kjærlighet til Bergen og Vestlandet og interessen for verden og internasjonalt samarbeid. Norge trenger flere stemmer i Sjurs tradisjon, stemmer som orker å lese, lære og analysere, som vil utfordre uten å polarisere, sier sjefredaktør i Aftenposten og jurymedlem Trine Eilertsen.

Sammen med ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, retorikkprofessor ved UiB, Jens Kjeldsen og fjorårets vinner Harals S. Klungtveit, utgjør Eilertsen juryen som kårer en vinner blant nominasjonene som kommer inn.

Hvem var Sjur Holsen? Se videoen som gir et innblikk i formålet med minneprisen. Medvirkende: Gard Steiro, Trine Eilertsen, Marie Amdam, Morten Myksvoll og Harald S. Klungtveit.

Tidligere vinnere

Ved første tildeling av Sjur Holsens minnepris i 2016 gikk prisen til Ragnhild Freng Dale. Mottaker i 2017 ble Morten Myksvoll, i 2018 Nancy Herz, i 2019 var det Marie Amdam og i 2021 var det Ingebjørn Bleidvin.

Vinneren av prisen i 2022 ble redaktør i Filter Nyheter, Harald S. Klungtveit.

Årets vinner blir kåret under åpningen av Nordiske Mediedager 10. mai. 

Her kan du lese mer om prisens formål og statutter.

52050391746 48abd9fc10 c 1