Varm opp til Mediedagene med seminar hos SUJO!
Høyreekstremisme er ikke bare noe som hører historien til – det skjer her og nå. Senter for undersøkende journalistikk(SUJO), inviterer til en halvdagskonferanse onsdag 7. mai. Her får du innsikt i mekanismene bak høyreekstremisme, hvorfor det skjer akkurat nå og hva journalister kan gjøre med det. Konferansen er gratis mot registering.

Hvor: Storsalen, Nygårdsgaten 5, 1. etasje.
Når: 7. mai kl. 12:00-16:30
PROGRAM
12:00–12:05 Åpning ved rektor Margareth Hagen,
12:10–12:45 Wendy Melillo. How persuasive communication and propaganda influence American media and society. En rekke uttrykk og begreper fra ekstremistiske miljøer har nå blitt en del av den offentlige samtalen i USA. Hvordan påvirker dette debattklimaet og journalistikken? Tidligere journalist i Washington Post, Melillo er ekspert på hvordan propaganda og kodet eller skjult hatprat (“Dog whistles”) blant ekstreme grupperinger på sosiale medieplattformer påvirker amerikanske medier, språk og samfunn.
12:45–13:15 Elisabeth Ivarsflaten. Ekstremismebekjempelse: Hvordan forstå og forebygge ekstremisme. Professor og forfatter Elisabeth Ivarsflaten forklarer hvordan man arbeider med ekstremismebekjempelse i Norge i dag. Hva er de største utfordringene Norge står ovenfor?
13:30–14:00 Jonas Bals. Vi er ikke bare omgitt av falske nyheter, men også forfalsket historie. For hundre år siden var det lett å skrive om fascister, ettersom alle omfavnet betegnelsen. Etter 1945 har det blitt vanskeligere. Nå benekter ofte fascister at vi kan bruke d-ordet, og insisterer på at de er nasjonalister, konservative eller populister. Hvordan forholde oss til det? Jonas Bals argumenterer for at vi trenger historisk kunnskap. For ingenting av det som skjer nå, er lyn fra klar himmel. Det kommer fra et sted.
14:00–14:30 Oda Okkenhaug. Hvordan unngå at medier blir nyttige idioter? Vi kan ikke unngå å dekke rettssaker mot terrorister eller ekstremisters demonstrasjoner midt i Oslo sentrum. Hvordan gjør vi det uten å løpe ekstremistenes ærend? Oda Okkenhaug deler sine betraktninger som etterlatt etter 22. juli og debattjournalist i Trønderdebatt.
14:45–15:15 Harald S. Klungtveit. Hvordan dekke ekstreme bevegelser, og hva er dilemmaene? Harald S. Klungvteit har mange års erfaring fra dekning av ekstremisme og deler i denne sesjonen sine beste tips til hvordan journalister bør gå frem, og hva som er faresonene.
15:15–16:30 Paneldiskusjon og Q&A ledet av Eiliv Frich Flydal, VG og Per Christian Magnus, SUJO.
MEDVIRKENDE
Wendy Melillo. Førsteamanuensis i journalistikk ved School of Communication ved American University i Washington, DC, hvor hun underviser i journalistikk og historie. Hennes forskning omfatter tverrfaglige studier om hvordan propaganda og «kodet» eller skjult hatprat blant ekstreme grupperinger på sosiale medieplattformer påvirker amerikanske medier, språk og samfunn.
Wendy har tidligere jobbet som journalist. Hun var fast skribent for The Washington Post, hvor hun ble nominert til Pulitzerprisen og mottok en pris utdelt av president Bill Clinton på vegne av White House Correspondents’ Association for sin dekning av United Way-skandalen i 1992. Mens hun jobbet i The Washington Post, vant hun også pris for sin rapportering om helse og ernæring. I nesten et tiår jobbet Wendy som journalist og byråsjef for Adweek, hvor hun dekket produkt- og politisk reklame, markedsføring, PR og offentlig regulering. Wendys artikler, essays og kronikker har blitt publisert i Adweek, The Chronicle of Philanthropy, The Conversation, History News Network, MediaPost og The Washington Post.
Forskningen hennes har blitt publisert i akademiske tidsskrifter som American Journalism og Journalism History. Hun har skrevet bok om offentlige opplysningskampanjer i USA, «How McGruff and the Crying Indian Changed America: A History of Iconic Ad Council Campaigns». Boken er utgitt av Smithsonian Books og er nå i sitt andre opplag.
Elisabeth Ivarsflaten. Professor i statsvitenskap UiB og ekspert på ekstremisme: “Ekstremismebekjempelse: Hvordan forstå og forebygge høyreekstremisme?”. Ivarsflaten forsker blant annet på hvordan dagens medborgere i Norge og resten av Europa ser på høyre-ekstremisme.
Jonas Bals. Historiker og forfatter av bøker om fascismens historie: “Vi er ikke bare omgitt av falske nyheter, men også forfalsket historie.”
Bals har i sine bøker vist hvordan norsk presse har latt seg bruke av fascistiske ideologer. Han vil også snakke om hvordan dagens mediedekning av ytre høyre-bevegelser ikke er nøytrale beskrivelser, men forsterker de fortellingene vår tids diktatorer vil fortelle om seg selv.
Oda Okkenhaug. Debattansvarlig og kommentator i Trønderdebatt. Okkenhaugs masteroppgave fra NTNU i likestilling og mangfold handlet om nynazistisk retorikk på internett. I sitt arbeid som kommentator har Okkenhaug et bredt fokus på aktuelle samfunnsdebatter, inkludert høyreekstremisme.
Oda Okkenhaugs bror Emil Okkenhaug ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Okkenhaug har engasjert seg faglig og personlig i kampen mot høyreekstremisme.
Harald S. Klungtveit. Ansvarlig redaktør i Filter Nyheter og gravejournalist med bakgrunn fra Dagbladet og Adresseavisen. Filter Nyheter ble etablert av Klungtveit (med flere) i 2016 og har drevet undersøkende journalistikk om organiserte høyreekstremister i åtte år. Hans bok Nynazister blant oss fra 2020, er blant annet basert på intervjuer med avhoppere fra nynazistmiljøet og granskning av lukkede høyreekstreme nettfora.