Helles test session
- Journalistikk
- Teknologi
Russiske militærkonvoier på TikTok. Forbrente kropper på Twitter og Telegram. Nedbombede bydeler på Google Earth. Dokumentasjonen av krigens grusomheter i Ukraina har vært overveldende.
I en tid der alle har et mobilkamera i lommen og tilgang på sosiale medier, er det mulig å følge troppefremrykkinger, skuddvekslinger og bombeangrep i mer eller mindre sann-tid på Internett. Kampen om sannheten i Ukraina-krigen har vist hvor viktig kunnskap om såkalte open-source intelligence-metoder (OSInt) og digitale verktøy er i den moderne konfliktjournalistikken.
Sam Dubberley er ekspert på digitale undersøkelser av krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd og har jobbet med å utvikle open-source metodikk i over ti år. Han har i dag ansvaret for digitale undersøkelser i Human Rights Watch og har tidligere ledet Amnesty International Evidence Lab.
Med ferske eksempler fra krigen i Ukraina kommer Dubberley til Mediedagene for å fortelle og demonstrere hvordan man samler inn, arkiverer og verifiserer digitale vitnesbyrds fra krigens kaotiske slagmark slik at de skyldige kan stilles til ansvar.