Jump to content
Archive: 2022

Digitale vitnesbyrd og open-source: Kampen om sannheten i Ukraina-krigen

Russiske militærkonvoier på TikTok. Forbrente kropper på Twitter og Telegram. Nedbombede bydeler på Google Earth. Dokumentasjonen av krigens grusomheter i Ukraina har vært overveldende.

I en tid der alle har et mobilkamera i lommen og tilgang på sosiale medier, er det mulig å følge troppefremrykkinger, skuddvekslinger og bombeangrep i mer eller mindre sann-tid på Internett. Kampen om sannheten i Ukraina-krigen har vist hvor viktig kunnskap om såkalte open-source intelligence-metoder (OSInt) og digitale verktøy er i den moderne konfliktjournalistikken.

Sam Dubberley er ekspert på digitale undersøkelser av krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd og har jobbet med å utvikle open-source metodikk i over ti år. Han har i dag ansvaret for digitale undersøkelser i Human Rights Watch og har tidligere ledet Amnesty International Evidence Lab.

Med ferske eksempler fra krigen i Ukraina kommer Dubberley til Mediedagene for å fortelle og demonstrere hvordan man samler inn, arkiverer og verifiserer digitale vitnesbyrds fra krigens kaotiske slagmark slik at de skyldige kan stilles til ansvar.

Contributors

61055458 401

Subscribe to our newsletter for program updates, activities, important deadlines and more! By registering, you accept the following privacy terms.