Hopp til hovedinnhold

Irene Kinunda Afriyie er vinneren av Sjur Holsens minnepris 2023!

Vinneren av Sjur Holsens minnepris 2023 har både substans og humør. Hun er ikke redd for å sparke døren inn, utfordre og snakke klart og tydelig – og hun gjør det med humør, mener juryen.

52887143124 e0050bd9c0 c

Vi gratulerer årets vinner, samfunnsdebattant og kommentator Irene Kinunda Afriyie! Premien er et reisestipend på 100.000 kroner.

Her er juryens begrunnelse:

«Vi behøver ikke være så fordømt høytidelige i alt vi foretar oss». Slik skrev Sjur Holsen i boken De hårsåres diktatur. «Gode debatter», kan vi lese, «skal ha rom for raushet, sleivspark og ikke minst humør. Når var det at vi ble så gravalvorlige av oss at vi trodde letthet og substans var motpoler?»

Vinneren av Sjur Holsens minnepris 2023 har både substans og humør. Hun er kanskje ikke mester i sleivspark, men hun er ikke redd for å sparke døren inn, utfordre og snakke klart og tydelig – og hun gjør det med smil og humør.

Årets utdeling følger som alltid Sjur Holsens ånd. Statuttene for prisen sier at målet er å motivere flere mennesker med ulike perspektiver og erfaringer til å delta i samfunnsdebatten. 

Derfor ser prisen etter nye stemmer, gjerne uforutsigbare og progressive, men alltid faktaorienterte og skarpe. Det betyr ikke at kandidatene må være unge i alder, men prisen skal ikke være en takk for lang og tro tjeneste til profesjonelle samfunnsdebattanter. 

Prisen er på samme tid en anerkjennelse av aktiv deltakelse i samfunnsdebatten og en oppmuntring til også i fremtiden å gi sin utvetydige mening.

Vinneren av prisen 2023 er en særegen stemme som ikke bare uttrykker seg verbalt. Hun flyktet fra krigen i Kongo og kom til Norge i 2006. Siden har hun sunget og danset, skrevet og talt seg inn i den norske offentligheten, blant annet som en sentral aktør i kunstprosjektet Fargespill.

Hatet og sinnet Kinunda Afriyie følte mot fienden og dem som drepte hennes far har hun omskapt til livsvisdom i sine tekster, taler og forestillinger. I 2018 var hun solist på Nobelkonserten til ære for nobelprisvinner Denis Mukwege, der hun, som hun skrev i en kommentar i Bergens Tidende: «sang på språket til dem som drepte min far, jeg sang fiendens sang og danset til fiendens melodi» (23.02.2019).

I en tid der polarisering og verbal krig ser ut til å vinne frem, har vi bruk for debattanter som kan synge fiendens sang. Vi har bruk for en offentlighet med stemmer der, som Kinunda Afriyie, er ærlige, gir sterke synspunkt, men alltid med blikk for den andre – selv motstanderen – i en god tone, og gjerne med humor.

Som Sjur Holsen gjorde det, snakker og skriver vinneren både om det store og det små, det nære og det fjerne, det lokale og det internasjonale. Hun er ikke redd for å mene noe om vanskelige og konfliktfylte tema om alt fra rasisme, innvandring og identitetspolitikk, til demokrati, ytringsfrihet og lokalpolitikk.

Kinunda Afriyie er gjestekommentator i Bergens Tidende og hun er ofte å møte i offentlige debatter og samtaler på Vestlandet og i resten av Norge. Blant de mange fora hun har snakket på er Arendalsuka, TEDx Youth og Tiger Talks. På NRK har hun deltatt på Etikk-etaten live, gitt Morgenandakten og hatt Sommer i P2. Som programleder i NRK-serien «Irenes valg”, viser hun at politiske valg angår oss alle og snakker til dem som er underrepresentert i norske valg.

Kinunda Afriyie ytrer seg ikke bare i avis, på radio og på fjernsyn, hun deltar også i små og store arrangementer nasjonalt og lokalt der hun snakker til alt fra næringslivsfora, til utdannings- og kulturinstitusjoner. Hun har dessuten skapt og gjennomført solo-showet Kongo-Norge 2-2. Kinunda Afriyie skriver nå på en bok om sine opplevelser i et krigsherjet Congo, sin reise til Norge, og sitt nye liv.

Kinunda Afriyie er en samfunnsdebattant i Sjur Holsens ånd. Hun er nysgjerrig og åpen, ærlig og tydelig. Hennes stil er nyansert og konfliktdempende, men alltid klar. Hun er raus og uhøytidelig, selv når emnet er vanskelig, vondt og kontroversielt.


Derfor er Irene Kinunda Afriyie en verdig vinner av Sjur Holsens minnepris 2023.

Ved juryen:

Jens E. Kjeldsen

Gard Steiro

Trine Eilertsen

Harald S. Klungtveit

Sjur Holsen var kommentator og politisk redaktør i Bergens Tidende fra 2007 og frem til han døde av kreft i oktober 2013.