Hopp til hovedinnhold
Arkiv: 2019

Høyrepopulismens fremvekst og hvordan dekke den?

Europa 2019 fremstår kaotisk, konfliktfylt og splittet. Populistiske bevegelser skyller over kontinentet, britene gjør seg (muligens) klare til å ramle ut av EU etter en kaotisk Brexit-prosess, og Amerika under Trump vender Europa ryggen. I Ungarn og Polen er demokratiet under press. For mange observatører ser det ut som om det europeiske prosjektets grunnleggende verdier er i ferd med å ramle sammen foran øynene våre. Dette er det mørke bakteppet til valget i Europaparlamentet 23. mai.

Hvordan møter vi dette? Hva skjer når «de gamle medienes» informasjonsmonopol utfordres av nye aktører som motstandsløst kan spre propaganda, desinformasjon og løgner via sosiale medier? Hvordan skal vi som journalister dekke yttergående høyrepopulisme? I hvilken grad blir vi alle rundspilt og manipulert av kraftfulle propagandaeksperter som Steve Bannon? Dette er spørsmål the Guardian-redaktør Paul Lewis har befattet seg med i en årrekke.

Nå kommer han til Mediedagene for å dele sin erfaring, innsikt og journalistiske arbeid.

Paul Lewis er redaktør i The Guardian. Han har nylig ledet en seksmåneders reportasjeserie som undersøker den globale populismen og fremveksten av høyreradikalisme. Dette resulterte også i akademisk forskersamarbeid og dybdeundersøkelser av Steve Bannons forsøk på å hjelpe Europas ytterste høyre-partier i nasjonale valg. Lewis har tidligere vært leder av The Guardians San Francisco-avdeling og Washington-korrespondent, samt vært redaktør for Special Projects i samme avis. Paul Lewis har vunnet 12 store journalistpriser siden han begynte som trainee i The Guardian i 2005.

Medvirkende

Skjermbilde 2023 06 22 kl 10 06 01

Meld deg på vårt nyhetsbrev for programnyheter, aktiviteter, frister og mye mer. Ved å registrere aksepterer du følgende personvernvilkår.