Hopp til hovedinnhold
Arkiv: 2019

Hun spådde populismens fremvekst i Europa.

Anne Applebaum ble møtt med vantro da hun i 2016 advarte mot at vesten kun var "tre dårlige valg" fra en total omveltning: Hvis britene stemte seg ut av EU, hvis Trump ble president, og hvis Le Pen ble leder i Frankrike. Den gangen ble et slikt resultat sett på som helt usannsynlig. Nå vet vi hva som skjedde.

Europa i 2019 fremstår kaotisk, konfliktfylt og splittet. Populistiske bevegelser skyller over kontinentet, britene gjør seg klar til å ramle ut av EU etter en kaotisk Brexit-prosess og Amerika under Trump vender Europa ryggen. I Ungarn og Polen er demokratiet under press. Europeiske nasjoner har, i likhet med USA, vist seg sårbare for påvirkningskampanjer fra Putins Russland. For mange observatører ser det ut som om det europeiske prosjektets grunnleggende verdier er i ferd med å ramle sammen foran øynene våre.

Dette er dette mørke bakteppet til valget i Europaparlamentet 23. mai. Valget som kan bli et skjebnevalg. Er det grunn til å frykte at den økte spenningen på kontinentet vil gjenspeile seg i det nye Parlamentet? Risikerer vi at etterkrigstidens pro-europeiske samarbeid blir erstattet av lukket nasjonalisme? Og hva skjer når «de gamle medienes» informasjonsmonopol utfordres av nye aktører som motstandsløst kan spre propaganda, desinformasjon og løgner via sosiale medier? Få har fulgt denne utviklingen tettere, og skrevet mer innsiktsfullt om den, enn journalist og forfatter Anne Applebaum.

Applebaum er fast spaltist i Washington Post og hennes analyser blir lyttet til og lest med det største alvor over hele verden. Hun er opptatt av at vi finne nye måter å møte desinformasjonen på som kan bryte gjennom ekkokammerenes lydtette vegger.

Vi har invitert henne til å lære oss noe om hva vi har å miste.

Medvirkende

Meld deg på vårt nyhetsbrev for programnyheter, aktiviteter, frister og mye mer. Ved å registrere aksepterer du følgende personvernvilkår.