Hopp til hovedinnhold

Lisa dos Santos

Lisa dos Santos har vært aktor i Stockholm siden 2009 og har de siste årene først og fremst arbeidet med gjengkriminalitet. Hun har i løpet disse årene sett hvordan gjengkriminaliteten har vokst fram i Sverige og på flere nivåer utfordret rettssystemet og samfunnet med sin grove kriminalitet. 

Hun har engasjert seg både som aktor og medborger ved å delta i den offentlige debatten om organisert kriminalitet i Sverige, og ga i desember 2022 ut boken «Älskade bror – en rapport från gängvåldets Sverige». Boken skildrer gjengkriminalitetens vesen og hvordan de som jobber med å bekjempe kriminalitet forsøker å holde tritt med utviklingen. Boken ble nominert til Augustpriset 2023.

Lisa har de siste årene publisert flere artikler om temaet, blant annet om gjengenes uetiske forsvarsadvokater, hvordan ungdom involveres i gjenger og ikke minst, hvordan gjengkulturen normaliseres. Hun har også, siden mars 2024, vært fast kommentator i avisen Dagens Industri.

Hun bor i Stockholm, men kommer fra Falsterbo, en liten kystby i syd-Sverige.

Lisa dos Santos

Meld deg på vårt nyhetsbrev for programnyheter, aktiviteter, frister og mye mer. Ved å registrere aksepterer du følgende personvernvilkår.