Den nye åpenhetskulturen
Samfunnets økende interesse for det personlige har også økt mengden “jeg-journalistikk” der journalister bruker seg selv som utgangspunkt når tunge, vanskelige problemstillinger skal tas opp.
Åpenhet og ærlighet premieres med gode seertall og engasjement fra publikum. Hva tjener vi på åpenheten fra journalistene? Hvordan sette grenser når man plutselig står midt i det, som frontfigur for livets vanskelige spørsmål? Hva koster denne nye åpenhetskulturen for journalistene selv?
Programleder og komiker Else Kåss Furuseth møter programleder Solveig Kloppen, journalist Emma Clare Gabrielsen og psykolog Hedvig Montgomery for å ta opp disse spørsmålene.
I panelet:
Else Kåss Furuseth har vunnet flere priser tilknyttet sin åpenhet rundt selvmord, blant annet Wenche Foss’ ærespris og Mental helses Åpenhetspris. I 2011 satte hun opp forestillingen Kondolerer, som handlet om morens og brorens selvmord. Stykket ble en stor suksess, gikk i fem år og har blitt sett av over 60.000. I serien Else om: Selvmord, sendt høsten 2018, prøver hun å forstå hvorfor så mange mennesker ser døden som løsningen på sine problemer. Hun ønsket å lage en serie om selvmord som gjør at man ønsker å leve.
Solveig Kloppen skulle lage en dokumentarserie om vårt forhold til døden. Samtidig døde hennes egen mor, og rett etter tok søsteren sitt eget liv. Solveig valgte derfor selv å være hovedpersonen i egen serie. Hvilke vurderinger ble tatt rundt dette valget om å sette seg selv i fokus? Hvordan satte hun grenser underveis, og hva tenker hun nå etterpå?
Emma Clare Gabrielsen ledet i to år dokumentarserien Innafor på NRK. Her intervjuet hun blant annet pedofile og laget dokumentarer om sugardating og intimkirurgi, tidvis med en sterk personlig vri og fokus. Gabrielsen har senere uttalt at arbeidet med dokumentarene var det viktigste hun har gjort som journalist, men at det også var utfordrende og slitsomt å bruke seg selv i så stor grad. I programmet Blottlegg meg undersøkte hun åpenhet i offentligheten.
Hedvig Montgomery er psykologen de aller fleste reality-deltakere er innom før og etter eksponering på TV. Hun har i over 20 år jobbet som bindeledd mellom produksjon og deltakere og vet svært mye om hvordan eksponering påvirker mennesker, både når programmene sendes, men også når lampene er skrudd av. Hvordan er det å leve med slik du ble fremstilt på skjermen?
Contributors
- Hedvig Montgomery
- Emma Clare Gabrielsen
- Else Kåss Furuseth (moderator)