Jump to content
Archive: 2022

New York Times: På innsiden av hacking, spionasje og internasjonalt maktspill

Det israelske NSO-konsernets spionprogramvare Pegasus har blitt omtalt som verdens kraftigste cybervåpen. Spionprogramvaren kan ubemerket legge seg inn på telefonen din og slå på mikrofonen samtidig som bevegelsene og internett-aktiviteten din kan følges i sanntid. Pegasus var i utgangspunktet laget for å hjelpe «autoriserte myndigheter» i kampen mot terrorisme og kriminalitet, men har også blitt brukt av egenrådige aktører for å følge med på journalister, menneskerettighetsaktivister og politiske dissidenter. Undersøkelser New York Times har gjort, viser at verktøyet potensielt er så farlig at selv myndighetene i USA prøver å gjøre det ulovlig, mens myndighetene i Israel bruker det som et diplomatisk våpen i Midtøsten. 

Hvordan dekker du en sak som involverer hemmelige og potensielt farlige kilder som CIA, det israelske forsvarsdepartementet og saudiarabiske sikkerhetstjenester? Og hvordan bygger du tillit og ivaretar sikkerheten for deg selv og for kildene dine i et overvåket miljø? 

Mark Mazzetti fra New York Times er en Pulitzer Prize-belønnet reporter og forfatter av den bestselgende boken "The way of the Knife". Mark tar oss med inn i en verden av spioner og viser hvordan han og kollegene hans har kunnet rapportere om og få bekreftet Pegasus-undersøkelsene. Han har kanskje også noen råd om hvor paranoide vi alle egentlig bør være for at noen følger med på alt du gjør fra telefonen din, akkurat nå...

Contributors

Subscribe to our newsletter for program updates, activities, important deadlines and more! By registering, you accept the following privacy terms.