Hopp til hovedinnhold

NMD Fordypning: Når drapsalarmen går i bygda

Så langt i år har tre omfattende drap og selvdrapssaker rammet små lokalsamfunn. I alle tilfellene er tre eller fire mennesker i samme familie funnet drept

23. januar går drapsalarmen i Skogbygda i Nes kommune på Romerike. Politiet melder at fire personer er funnet døde. En mann hadde ringt politiet og fortalt at han hadde drept sine to døtre og et barnebarn. Så tok han sitt eget liv.

I redaksjonslokalene til lokalavisen Raumnes blir det fort unntakstilstand. Drapstragedien blir hovedoppslag i alle de største mediene. Journalister fra Raumnes er først på stedet. Hva nå?

I Nes kommune bor det i overkant av 20.000 mennesker. Sjansen for at noen i redaksjonen kjenner til de drepte, gjerningsmannen eller pårørende er stor.

Redaktør Fred C. Gjestad og journalist Lars Akerhaug kommer til Nordiske Mediedager for å fortelle hvordan de har jobbet med drapssaken i Skogbygda. Avisen har ikke hatt en drapssak siden 80-tallet. Plutselig er fire døde i et hus i lokalsamfunnet.

Hvordan dekker man en så alvorlig hendelse på et lite sted som lokalavis - med begrensede ressurser og erfaring fra lignende saker? Hvilke grep måtte avisen ta for å være konkurransedyktig mot landets største aviser? Og kanskje aller viktigst: det kan være naboen som er drept - hvilke etiske vurderinger måtte journalistene og redaktøren ta?


Foto: Tommy Simon Norum

Tid og sted:

  • torsdag, 11:00–12:00
  • Troldtog, Grieghallen
Skjermbilde 2024 04 03 kl 13 51 43

Meld deg på vårt nyhetsbrev for programnyheter, aktiviteter, frister og mye mer. Ved å registrere aksepterer du følgende personvernvilkår.