Hopp til hovedinnhold
Arkiv: 2023

NMD Fordypning: Kan EU tøyle tech-gigantene?

I årevis har politikere, mediefolk og forståsegpåere klaget over Meta, Google og resten av «Big Tech». De dikterer rammene for ytringsfrihet, stjeler annonsekroner og overkjører konkurrentene sine. De er vår alles infrastruktur for kommunikasjon og styrer etter kommersielle, ikke demokratiske, kjøreregler.

Samtidig dikterer Google og Microsoft kappløpet om å kunstig intelligens, og slipper uferdige versjoner for å sikre seg dominans. Chatbot’ene har til og med inntatt Snapchat, og flere teknologer ber utviklerne ta det med ro.

EUs digitale lovpakke, med forordningen for digitale tjenester (DSA) og markeder (DMA) i spissen, framsnakkes på talerstoler Europa rundt. Nå kommer også Mediefrihetsforordningen (EMFA) og AI Act, men er det nok? Teknologi-gigantene pålegges å styrke pressefriheten, vise åpenhet om algoritmene og la seg føre tilsyn med – nasjonalt og globalt. Er det fortsatt mulig å jobbe for at journalistikk ikke overstyres av Meta og Google?

Hvordan bør norsk byråkrati og mediebransje rigge seg for å sørge for at våre interesser ivaretas best mulig av algoritmene?

Petra Wickström, Schibsteds Public Policy-direktør, er en av dem som pendler til Brussel for å påvirke disse lovprosessene. Hun kommer til NMD for å presentere det vi må og bør vite om lovene – og om hva som fortsatt mangler.

Tid og sted:

  • torsdag, 10:00–10:40
  • Troldtog, Grieghallen

Medvirkende

EU

Meld deg på vårt nyhetsbrev for programnyheter, aktiviteter, frister og mye mer. Ved å registrere aksepterer du følgende personvernvilkår.