Hopp til hovedinnhold

Bør man la være å kritisere Forsvaret når det er krig i Europa?

Forsvaret var i Norgestoppen på «employer branding» lenge før begrepet ble oppfunnet. Målet er engasjerte nye rekrutter, som styrker landets forsvarsevne. Forsvarets kommunikasjonsavdeling produserer store mengder innhold, og skal samtidig tilrettelegge for kritisk og uavhengig journalistikk mot etaten de er ansatt for å styrke.

Og kritisk journalistikk har det blitt! Om omstendighetene rundt Forsvarssjef Eirik Kristoffersens tildelte medalje, skattesaker om Forsvarssjefens kone, og NRKs avdekking av varslingssaker om mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret, for å nevne noen.

Å beskytte denne frie og uavhengige journalistikken, en forutsetning for demokratiet, er en av grunnene til at vi har et forsvar. Samtidig kan kritiske saker potensielt forsterkes og misbrukes av aktører som søker å svekke Forsvaret, og destabilisere Norge.

Forsvarssjefen har også pålagt etaten sin å vise åpenhet, og inviterte «hvem som helst, når som helst, hvor som helst, til å snakke med hvem som helst i Forsvaret, fra media». Men løftet om åpenhet etterleves ikke, mener noen av journalistene som følger Forsvaret tettest.

Forsvaret ser ikke forskjell på journalistikk og PR, mener Forsvarets Forum, som i årevis har klaget på det de mener er forskjellsbehandling og dårlig tilrettelegging, som skaper problemer for det journalistiske arbeidet.

Til debatt stiller selvsagt Forsvaret og Forsvarets Forum. I tillegg kommer NRKs gravesjef Arve Bartnes som har dekket Forsvaret i mange år, og Eirik Veum som også har det, da som journalist. Nå er han kommunikasjonsrådgiver i PST, og skal selv vurdere grensen mellom åpenhet og hemmeligheter.

Tid og sted:

  • fredag, 15:00–15:40
  • Dovregubben, Grieghallen
Skjermbilde 2024 04 15 kl 11 48 18

Meld deg på vårt nyhetsbrev for programnyheter, aktiviteter, frister og mye mer. Ved å registrere aksepterer du følgende personvernvilkår.