Hopp til hovedinnhold

NMD fordypning: ChatGPT, Copilot og Bard – hvordan fungerer store språkmodeller?

Store språkmodeller har inntatt norske mediebedrifter og teknologien blir brukt i stadig flere faser av nyhetsproduksjonen, fra idéutvikling, transkribering, oversettelse og oppsummering.

Men hva er egentlig en språkmodell, og hvordan fungerer de? Samia Touileb er førsteamanuensis i språkteknologi ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitet i Bergen og ekspert på språkmodeller. I denne sesjonen vil hun «åpne panseret» og vise oss hva som finnes på innsiden av de store språkmodellene.

Hva er såkalt dyp læring? Hvilke arkitekturer skjuler seg mellom vår input og modellens output? Hvor er språkmodellenes treningsdata hentet fra? Og hvilke etiske blindsoner og problematiske skjevheter finnes i disse dataene?

Velkommen til en sesjon som gir deg viktig innsikt i teknologien som nå omgir oss på nett, i journalistikken, og i samfunnet ellers!

Tid og sted:

  • torsdag, 16:00–16:40
  • Troldtog, Grieghallen

Medvirkende

Skjermbilde 2024 03 13 kl 12 51 05

Meld deg på vårt nyhetsbrev for programnyheter, aktiviteter, frister og mye mer. Ved å registrere aksepterer du følgende personvernvilkår.