Hopp til hovedinnhold

Harald Henden

Harald Henden har i over 30 år dokumentert krig, konflikt, naturkatastrofer og menneskelige tragedier over hele verden. Han startet som frilans fotograf for Bergenspressen, før han kom til VG i 1987. Knyttet til utenriksavdelingen, har han dekket kriser og konflikter i Europa, Asia og Afrika, som den første gulfkrigen og krigene på Balkan på 90-tallet. De siste tre tiår har han jobbet mye i Midtøsten, dekket re-okkupasjonen av Vestbredden i 2002, og invasjonen av Irak i 2003. Her fulgte han amerikanske styrkers forberedelser og ble med de første styrkene fra Kuwait og inn i Bagdad. Harald har også fulgt norske styrker i Afghanistan, et land han har jobbet i siden 1989.

Harald har vunnet «Årets bilde» to ganger, i tillegg til å ha vunnet to førstepremier i den internasjonale prestisjetunge fotokonkurransen «World Press Photo». I 2004 mottok han «Den store journalistprisen» for sin mangeårige dekning av internasjonale konflikter. Norges Røde Kors tildelte ham i 2015 prisen for humanistisk arbeid, for hans omfattende dekning av humanitære forhold i konfliktsoner. Nylig ble Harald hedret med Fritt Ords Pris 2024. Det er første gangen Fritt Ord-prisen går til en stills-fotograf.

Harald Henden

Meld deg på vårt nyhetsbrev for programnyheter, aktiviteter, frister og mye mer. Ved å registrere aksepterer du følgende personvernvilkår.