Hopp til hovedinnhold

Fotografiets rolle i en AI-generert verden

Betyr det egentlig noe om et bilde er ekte, så lenge det forteller historien man vil formidle? 

I dag kan nær hvem som helst AI-generere bilder som er så virkelighetsnære at de forveksles med ekte vitnesbyrd. Og når digital manipulasjon blir normen: Finnes fortsatt fotografiet som et bevis på virkeligheten?

Vær Varsom-plakaten dikterer at pressen skal «verne om det journalistiske fotografiets troverdighet», og bransjen slår fast at det trengs mer enn noen gang. Men lå troverdigheten noen gang i selve fotografiet, eller hos fotografen som trykket på utløserknappen og redaktøren som publiserte det?

Kan utfordringene teknologien har skapt, løses med teknologi eller trengs helt andre journalistiske arbeidsmetoder fra en bransje som kanskje har tatt litt for lett på publikums tillit lenge før AI-teknologien gjorde sitt inntog?

Til debatt møtes Nettavisens Pål Nisja-Wilhelmsen som pusher grensene for bruk av AI-bilder i redaksjonelle flater, leder av Pressefotografenes klubb, Cicilie S. Andersen som la ned AI-forbud i kåringen av Årets bilde og Helge O. Svela som gjennom Prosjekt Reynir jobber for å styrke bildets troverdighet med teknologi. Samtalen ledes av Christer Johnsen, utviklingsredaktør i Adresseavisen.

Tid og sted:

  • fredag, 09:00–09:40
  • Dovregubben, Grieghallen
Skjermbilde 2024 04 03 kl 13 00 05

Meld deg på vårt nyhetsbrev for programnyheter, aktiviteter, frister og mye mer. Ved å registrere aksepterer du følgende personvernvilkår.