Plestia ble verdens øyne i Gaza. Hvordan dekker mediene krigen fra utsiden?
I løpet av krigens første måneder gikk den 22 år gamle mediepraktikanten Plestia Alaqad fra å dele innlegg om hverdagslivet på Gaza til å rapportere om krigens brutale konsekvenser. Hele 4,7 millioner mennesker fulgte videodagbøkene på Instagram, der hun fortalte om voldsomme ødeleggelser, kaos og mennesker på flukt - men også om sin egen fortvilelse.
Internasjonale mediers svært begrensede tilgang til Gazastripen førte til at det ble unge journalister og influensere som måtte vise verden hva som skjedde. Ifølge Reportere uten grenser er minst 105 journalister drept av israelske angrep siden 7. oktober, 22 av dem mens de gjorde jobben sin.
Norske medier har i likhet med sine internasjonale kolleger vært nødt til å dekke krigen utenfra. Hvilke utfordringer fører dette med seg med tanke på verifisering av materiale, balanse i dekningen og ansvar for lokale journalister som bidrar innenfra? Og hva gjør det med tilliten til dekningen?
Plestia Alaqad blir med oss på link fra Australia, der hun bor etter at hun flyktet fra Gaza. NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen og utenriksreporter i TV 2, Bent Skjærstad, kommer til Nordiske Mediedager for å diskutere utfordringene norske mediehus møter i dekningen av denne krigen. Samtalen ledes av Sun Heidi Sæbø, Morgenbladets sjefredaktør.
Tid og sted:
- torsdag, 14:00–14:40
- Dovregubben, Grieghallen