Hopp til hovedinnhold

Slik avslørte de klanene som truer Sveriges samfunnsstruktur

I løpet av 20 år har Sverige gått fra bunnen til toppen av EUs liste over land med dødelig vold. Den brutale gjengkrigen har preget overskriftene også her i Norge.

Journalist Johannes Wahlström og sikkerhetsekspert Jan Persson har kartlagt den grove kriminaliteten i boken «Klanerna - Den systemhotande brottsligheten».

De gikk gjennom tusenvis av rettsdokumenter knyttet til domsavsigelser gjennom en femårsperiode. I gjennomgangen av grove forbrytelser som narkotikasalg, drap og sprengninger, fant de et uventet mønster: Hovedandelen av den organiserte kriminaliteten var basert på store, velorganiserte, slektsbaserte nettverk – kall det klaner.

Forfatterne mener gjengvolden vi har sett i senere år bare er toppen av isfjellet. Under overflaten trenger den organiserte kriminaliteten stadig lenger inn i den etablerte samfunnsstrukturen gjennom bankinfiltrasjon, korrupsjon, svindel og utpressing. «Disse klanene kan komme til å bli ledende i samfunnet. Vi må kanskje venne oss til at en klanfamilie eier Örebro og en annen Hallsberg», har de uttalt.

Wahlström og Persson kommer til Nordiske Mediedager for å fortelle om det journalistiske prosjektet og metodene som ledet frem til disse funnene, samt hva de innebærer for det svenske samfunnet. Og hvor robust er egentlig Norge i møtet med disse strukturene?

Tid og sted:

  • fredag, 14:00–14:40
  • Klokkeklang, Grieghallen
Klanerna

Meld deg på vårt nyhetsbrev for programnyheter, aktiviteter, frister og mye mer. Ved å registrere aksepterer du følgende personvernvilkår.