Hopp til hovedinnhold
Arkiv: 2021

ProPublica og New York Times Magazine: Klimamigrasjonsmodellen som rystet Amerika

Hvordan dekker du klimaendringene slik at det blir engasjerende? ProPublica-journalisten Abrahm Lustgarten arbeidet i over to år på et ambisiøst prosjekt for å vise hvordan klimaendringene allerede har en dramatisk virkning på Amerika. Bønder som ble drevet på flukt av sviktende avlinger i Sentral-Amerika hadde begynt å emigrere til USA i stor skala. Den såkalte «karavanen» av migranter ble et av DonaldTrumps viktigste argumenter for å selge inn ideen om en grensemur. Men klimaendringene påvirker også amerikanske borgere på egen landjord, for, som Lustgartens rapport viste, var brannene som herjet i California i 2020, bare begynnelsen. I løpet av få år kan disse ustoppelige skogbrannene gjøre det altfor farlig å bo i store deler av California, inkludert journalistens eget hjem.

Den ideelle organisasjonen ProPublica slo seg sammen med Pulitzer Center og New York Times Magazine, og publiserte tre førstesideartikler skrevet av Lustgarten. Artikkelserien som er i ferd med å bli bok, har høstet mange lovord for sine grundige reportasjer, der avanserte modeller anvendes for å vise hvordan klimaendringene kan gjøre store deler av verden ubeboelig. I en samtale med Bent Skjærstad på Nordiske Mediedager vil Lustgarten forklare hvordan ProPublica gikk fram for å modellere virkningene av klimaendringene, og hvordan de klarte å gjøre denne informasjonen interessant for publikum.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for programnyheter, aktiviteter, frister og mye mer. Ved å registrere aksepterer du følgende personvernvilkår.