Hopp til hovedinnhold

Pressefrihetens dag under Mediedagene

Vi markerer den internasjonale dagen for pressefrihet fredag 3. mai. Dette er sesjonene du bør få med deg!

Toppmøtet

Fredag 3. mai markeres den Internasjonale dagen for pressefrihet. På Mediedagene har vi en rekke sesjoner som tar opp relevante temaer for en dag dedikert til «å feire grunnleggende prinsipper om pressefrihet, evaluere pressefriheten rundt om i verden, forsvare medienes uavhengighet, og hylle journalister som har mistet livene sine i jakten på en historie».

Her er noen anbefalinger:

Haaretz – kritisk journalistikk mot egen regjering i krig

Sjefredaktør for israelske Haaretz English, Esther Solomon (på link fra Tel Aviv) i samtale med Aftenpostens Trine Eilertsen om å drive kritisk journalistikk mot Netanyahu-regjeringen før og under krigen i Gaza. 

Aarebrot-samtalen: Finnes det et nordisk «vi»?

Demokratiet er utfordret i flere land i Europa. De nordiske landene er blitt mindre homogene samfunn, med endret demografi og den nordiske modellen er under press. Finland og Sverige er på plass i NATO, vi er tett forankret geografisk, avhengig av hverandre, men klarer Norden å stå samlet til tross for våre ulikheter? Hilde Sandvik leder samtalen med statsminister Jonas Gahr Støre, og adm. direktør i Jyllandsposten/Politikens Hus, Stig Ørskov, og den svenske aktoren og gjengkriminalitets-bekjemper Lisa dos Santos. 

Fotografiets rolle i en AI-generert verden

Er det dokumentariske pressebildet i fare når ny teknologi åpner opp for at nær hvem som helst kan AI-generere bilder som er så virkelighetsnære at de forveksles med ekte vitnesbyrd? Leder i Pressefotografenes klubb Cicilie S. Andersen møter blant andre Nettavisens Pål Nisja-Wilhelmsen

NYTimes’ gravemetoder

Journalistisk arbeid med åpne kilder på nettet har bidratt til noen av de viktigste avsløringene i norske og internasjonale medier i senere år. Blant de beste i klassen er New York Times’ Visual Investigations-redaksjon. Den ble etablert i 2017 og har siden inspirert journalister over hele verden og vunnet en rekke utmerkelser, deriblant fire Pulitzer-priser. Til NMD kommer journalist Haley Willis for blant annet å fortelle om hvordan de benyttet teknologi til å avdekke russiske massedrap i den ukrainske byen Bucha. 

Vinner av Den store journalistprisen

Tradisjonen tro inviterer vi til en fordypningssesjon med vinneren(e) av Den store journalistprisen 2024. 

Hva nå USA? Brian Stelter om amerikanske medier, Trump og valgkampen

Falske nyheter og falsk balanse, hat og trusler mot journalister, unøyaktige meningsmålinger og et folk som i mindre og mindre grad stoler på nyhetene.

Hvor godt rustet er egentlig amerikanske medier og sosiale medieplattformer til å håndtere årets valgkamp? Hvordan jobber de viktigste aktørene nå og hva er de største journalistiske utfordringene når landet på ny girer opp til en skjellsettende presidentvalgkamp?

Det skal programleder Erlend Mørch diskutere med Brian Stelter som er en av USAs mest erfarne journalister i krysningen av medier og politikk. Les mer:

Slik avslørte de klanene som truer Sveriges samfunnsstruktur

I løpet av 20 år har Sverige gått fra bunnen til toppen av EUs liste over land med dødelig vold. Den brutale gjengkrigen har preget overskriftene også her i Norge.

Journalist Johannes Wahlström og sikkerhetsekspert Jan Persson har kartlagt den grove kriminaliteten i boken «Klanerna - Den systemhotande brottsligheten». De fikk tilgang til og gikk gjennom tusenvis av rettsdokumenter knyttet til domsavsigelser gjennom en femårsperiode og under NMD vil de fortelle om dette massive journalistiske prosjektet og metodene som ledet frem til disse funnene, samt hva de innebærer for det svenske samfunnet. Les mer:

«Praying for Armageddon»: Med gud som våpen

Dokumentarfilmregissør Tonje Hessen Schei har jobbet med «Praying for Armageddon» i over åtte år, og kommer til NMD for å gi oss innblikk i den omfattende prosessen. Hvordan det har vært å jobbe med en så brennbar tematikk? Hvordan hun har lykkes i å komme tett på og få unik tilgang til grasrot-evangelister, mektige religiøse ledere, samt republikanske medlemmer av den amerikanske Kongressen? Og hvilke trusler og reaksjoner har kommet i etterkant? Les mer:

Den Internasjonale dagen for pressefrihet ble markert for første gang i 1993 etter en anbefaling fra UNESCOs generalkonferanse for å minnes Windhoek-erklæringen som ble vedtatt to år tidligere i Namibia. Erklæringen understreket viktigheten av en uavhengig og fri presse i utvikling og opprettholdelse av demokrati i en nasjon, og i å fremme dens økonomiske utvikling.

Resten av årets program finner du her!